Koiralle puhuminen ei riitä

Haastattelu 12.5.2013, Jenni Anttonen

Keskustelua kuubalaisessa tanssikoulussa

Jenni on suomalainen yrittäjä ja työllistää itsensä mm. tapahtumajärjestäjänä. Hän tapaa päivittäin paljon erilaisia ihmisiä työnsä vuoksi ja vapaa-ajallaan hän matkustaa. Kieliä siis tarvitaan. Jennin mukaan englannin kielellä pärjää aika pitkälle, mutta jos ei osaa paikallista kieltä, ei pääse kunnolla tutustumaan paikallisiin ihmisiin ja heidän kulttuuriinsa. Kielen myötä avautuu koko kulttuuri, jos kielestä osaa edes perusteet.

Jenni on käynyt Kuubassa pari kertaa ja on turhautunut siihen, että ei pysty kunnolla kommunikoimaan ihmisten kanssa. Hän on kuitenkin reissuillaan oppinut jonkin verran espanjaa, koska ei ole ollut vaihtoehtoista kieltä. Suomessa Jenni on opiskellut jonkin verran alkeita perinteisillä kursseilla ja itsenäisesti. Harrastaessaan latinotansseja Jenni on koko ajan kosketuksissa espanjan kielen ja latinokulttuurin kanssa. Hän on myös opiskellut kieltä musiikin kautta, kuunnellen ja kääntäen kappaleiden sanoja. Kielen käytön lisäksi Jenni on kiinnostunut muun muassa kielen semantiikasta.

Vaikka Jenni on jatkuvasti tekemisissä espanjan kielen ja kulttuurin kanssa, hän ei juuri ole rohjennut käyttää kieltä tavatessaan kielen syntyperäisiä puhujia Suomessa. Koiralle on sentään tullut puhuttua, mutta koira ei vastaa, eikä esitä yllättäviä kysymyksiä.

Jenni käy tällä hetkellä Learnian espanjan kurssia Learnia’s Experiential Spanish 1, jossa hänet haastetaan käyttämään kieltä. Jenni on todennut, että itseopiskelu ei ole riittävää, koska on todella vaikea rohkaistua puhumaan, kun tilaisuus siihen tulee. Se auttaa paljon, että opettaja kannustaa käyttämään kieltä rohkeasti.

Jenni on pitänyt siitä, että kurssilla käytetään ympäröivää maailmaa hyväksi. Apukieltä ei juurikaan ole tarvetta käyttää, kun asiat voi konkretisoida. Kurssilla on ollut rento ilmapiiri ja se on kannustanut puhumaan huomattavasti enemmän, kuin ns. perinteisillä kursseilla.

Haasteena tällä kurssilla on ollut se, että on käyty myös natiivipuhujien juttusilla. ”Mahtavaa, että on oikeita tilanteita. Kun tulee onnistumisia, se kannustaa puhumaan!” Oppilaat ovat muun muassa tehneet kahvilassa tilauksen espanjalaiselle ja ostaneet lippuja kuubalaiselta. Kurssilla on myös ihan aloittelijoita, jotka ovat selvinneet tehtävistä yhtälailla hienosti. Jennin mukaan kurssi eroaa huomattavasti ns. perinteisistä kursseista useammassakin asiassa.

Comments are closed.