Mitä kielen oppiminen on?

Mitä kielen oppiminen tarkoittaa? Onko se kirjasta lukemista ja ulkoa opettelua? Entä tarvitseeko sen eteen  tehdä paljon töitä? Kyllä ja ei. Oppiminen voi tapahtua osittain kirjan avulla, mutta jos on kyse kielestä, se ei koskaan tapahdu pelkästään kirjasta pänttäämällä. Oppia voi hauskasti ja tehokkaasti monilla erilaisilla tavoilla. Jos oppiminen on hauskaa, se ei tunnu työltä ja tavoitteetkin täyttyvät huomaamatta.

Oppiminen tarkoittaa sitä, että käytös, ajattelu tms. muuttuu jollain tavalla pysyvästi (tai pitkäksi aikaa). Ulkoa opettelu ei siis välttämättä ole todellista oppimista. Kieliä ei pitäisi opiskella, kuin matematiikkaa. Kieli on ihmisten välistä vuorovaikutusta, mihin vaikuttavat miljoonat tekijät.  1+1 ei aina ole 2.

Mistä tietää milloin 1+1=2 ja milloin se on jotain muuta? Logiikat voi tietysti opetella kirjasta, mutta testaus täytyy tehdä kentällä. Olet varmaan kuullut, että ulkomaalaiset ovat ymmällään suomen kielestä, koska kukaan ei puhukaan kirjakieltä, jota he ovat jo opiskelleet ehkä pitkäänkin? Mistä siis tiedät toimiiko esimerkiksi espanjan, kiinan tai hollannin kieli reaalimaailmassa siten, kuin sinulle on opetettu?

Asia on toki helppo selvittää. Pyri heti opiskelusi alussa kuuntelemaan autenttisia materiaaleja ja puhumaan natiivien kanssa. Se on luotettavin tapa selvittää osaamisesi taso ja nostaa sitä nopeasti. Viestintätilanteessa arvosanasi kielioppitestistä ei valitettavasti auta yhtään, vaan siinä testataan soveltamistaitoja ja luovuutta.

 

Kysy meiltä lisää treenausvinkkejä yhteydenottolomakkeella (muista mainita mistä kielestä olet kiinnostunut), tai katso millaisia treenejä tarjoamme suomen kieleen.

Voit treenata itsenäisesti, ”Personal Trainerin” kanssa, tai ryhmäjumpassa myös muita, kuin suomen kieltä. Kysy mahdollisuuksista

Comments are closed.