Puhumalla ja pelaamalla taitavaksi

Haastattelu 3.2.2015, Fabiola Lopez Davalos

Fabiola tuli Meksikosta Suomeen tekemään puolen vuoden työharjoittelua ja jäi sille tielleen. Fabiola on nyt asunut Suomessa yli kymmenen vuotta.

Fabiola alkoi vähän aikaa sitten opiskella suomen kieltä intensiivisesti pitkän tauon jälkeen. Hän tuli Learniaan ystävänsä suosituksesta. Hän kävi avoimen kurssin ja otti lisäksi yksityistunteja. Learnian kurssit tukivat hyvin hänen muita suomen opintojaan, koska ne keskittyivät teorian sijaan käytännön asioihin. Fabiola huomasi, että kieltä oppii kunnolla vain käyttämällä sitä muiden ihmisten kanssa.

Fabiola on pitänyt Learnian lähestymistavasta kielenoppimiseen ja tunnit ovat olleet erittäin tehokkaita. Fabiola kokee kehittyneensä ja rohkaistuneensa kielen aktiivisena käyttäjänä, koska kouluttaja keskittyi aktivoimaan hänen suullisia taitojaan ja harjoituttamaan arkitilanteissa toimimista. Puhuminen on auttanut häntä huomaamaan, että hän itseasiassa osaa kieltä tarpeeksi käyttääkseen sitä erilaisissa tilanteissa. Sana-arvauspeli (Alias) on opettanut häntä olemaan innovatiivisempi selittäessään asioita suomeksi.

Fabiolan suomalaiset työkaverit ja ystävät ovat olleet positiivisesti yllättyneitä kuullessaan Fabiolan puhuvan suomea. Suomen kielioppi on Fabiolan mielestä edelleen haastavaa, mutta hän on alkanut ymmärtää, että mitä enemmän hän käyttää kieltä, sitä vähemmän hänen tarvitsee ajatella kielioppia. Nyt puhuminen on hänen mielestään helppoa ja tällä hetkellä hänen suurin haasteensa on, että hänen ystävänsä innostuvat hänen puhuessaan suomea ja puhuvat hänelle liian nopeasti. Hassuja tilanteita aiheuttaa se, että Fabiola sekoittaa joskus sanoja jotka kuulostavat samanlaisilta, kuten “hedelmä” ja “vadelma”. Hän huomaa yleensä keskustelukumppanin ilmeestä, kun on erehtynyt.

Comments are closed.