Sydämen asiana integroituminen

Uuteen maahan muuttaminen on aina haastavaa ja jännittävää – mutta joskus jopa äärimmäisen stressaavaa. Maahanmuuton onnistumisen kannalta on tärkeää, että alku sujuu hyvin ja käytännön asiat tulevat hoidettua oikein. Näin voidaan vähentää stressiä huomattavasti ja luoda hyvä pohja työn ja elämän rakentamiseen uudessa maassa.

Integroituminen vieraaseen maahan vie aikaa ja energiaa. Integroitumisen merkitys on kuitenkin erittäin suuri, mikäli maassa aikoo olla pidemmän aikaa. Integroituminen alkaa uuden kulttuurin havainnoimisesta. On tärkeää ymmärtää mitä ympärillä tapahtuu ja miten paikalliset käsittelevät arkielämän ilmiöitä. Avain sopeutumiseen on kielitaito, vaikka vähäinenkin. Vaikka Suomessa voikin näennäisesti pärjätä englannin kielellä, sosiaaliset kontaktit paikallisiin monesti lisääntyvät ja syventyvät kielitaidon myötä. Kulttuurin syvällinen ymmärtäminen ja siinä eläminen voivat alkaa täysipainoisesti vasta siinä vaiheessa, kun alkaa oppia kieltä ja pääsee mukaan myös pienempiin arjen tilanteisiin.

Kun tieto vieraaseen maahan lähtemisestä varmistuu, alkaa tohina. Ennen lähtöä on selvitettävä tarvittavat dokumentit, kuten esimerkiksi viisumit ja työluvat. Maahan saavuttua on hoidettava asumisjärjestelyt ja viranomaisrekisteröinnit. Lähiympäristöä on myös hyvä oppia tuntemaan ja uudelle työpaikallekin on jotenkin löydettävä. Puhumattakaan siitä, että mikäli mukana muuttaa perhe, myös koulu- ja päiväkotipaikkoja on haettava!

Tätä kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä itse. Kaikissa maahanmuuton vaiheissa auttaa relocation-palvelut, on kyse sitten asumiseen, viranomaisasioihin tai perheen integroitumiseen liittyvistä asioista. Relocation –palvelujen tavoitteena on pehmeä asettuminen uuteen kotimaahan henkilökohtaisen ja asiantuntevan palvelukokemuksen kautta. Asiantuntijoillamme on laaja kokemus eri kulttuureista tulevien sopeutumisesta ja Relocation-palvelussa keskitytään juuri niihin asioihin, joiden kanssa ulkomaalaiset usein Suomessa painiskelevat.

Maahan saapumisen ja asettumisen jälkeen alkaa integroitumisprosessi. Integroitumiseen liittyy muun muassa oma ja perheen asenne uutta maata ja siellä oleskelua kohtaan. Uusien ystävien ja harrastusten löytyminen helpottavat sopeutumista, mutta haasteena saattavat olla arkisetkin asiat kuten ruokakaupassa asiointi. Ruokaa on saatava huolimatta siitä, että purkkien kyljessä olevista etiketeistä ei ymmärrä mitään.

Kielen oppiminen helpottaa ja mahdollistaa monia asioita. Kielen oppiminen voi olla haastavaa, mutta siihenkin saa apua. Kielen oppimisen ei tarvitse olla perinteistä kieliopin pänttäämistä ja sanojen tankkaamista, vaan se voi olla hauskaa ja käytännöllistä. Esimerkiksi ruokakaupassa tai verotoimistossa asiointia voidaan käydä harjoittelemassa paikan päällä, minkä jälkeen niissä asioiminen onkin yhtäkkiä tuttua ja turvallista. Matkan varrella kerääntyy myös kulttuurillista tietoa ja taitoa.

 

Jutun ovat kirjoittaneet yhdessä Johanna Larsson ja Taija Sadornil.

 

——————————

 
Forenom ja Learnia toimivat yhteistyössä tarjoten yrityksellesi parhaan mahdollisen kotoutumisen. Kauttamme saat toimivan kokonaisratkaisun helposti “yhdestä luukusta”.  Käytännön asioiden jatkeena olemme muun muassa järjestäneet rapujuhlat, joka on tuonut asiakkaillemme mahdollisuuden verkostoitua. Meille on sydämen asia, että kokemuksenne uuteen maahan asettumisessa on positiivinen.

 

Forenom (Relocation -palvelu)

“This is something I really appreciate, I couldn’t do it without Forenom. Mira and Aleksei at Forenom are good guys and responsible in their work. I asked lot of questions and they always answered quickly. They play  a significant role of me being here in Finland.”  – Asiakkaamme Tozani

 

 Learnia 

”I was looking for a natural and fun teaching method which was offered by Learnia. It’s about being able to communicate and talk, rather than focus on grammar and things that can be learned on a later stage. And everything was ”Learning by laughing.” – Asiakkaamme Daniel 

 

Comments are closed.