Aika asettaa tavoitteet!

Seuraava vuosi lähestyy vauhdilla. Nyt voi jo alkaa pohtimaan ensi vuoden tavoitteita ja miettiä mitä voisi parantaa tai tehdä eri tavalla kuluneeseen vuoteen verrattuna. Uudelle vuodelle on tapana asettaa tavoitteita eri asioihin, esimerkiksi kuntoiluun tai vapaa-aikaan liittyen. Mitä jos ottaisitkin tavoitteeksi jonkin kielen opiskelun?

Kielten opiskelusta on monenlaista hyötyä. Jos asuu ulkomailla, on mukavaa osata maan kieltä. Paikalliset arvostavat, kun heille puhuu heidän omalla äidinkielellään. Kun ymmärtää, mistä ihmiset kaupassa ja kaduilla keskustelevat, tietää, mitkä ajankohtaiset aiheet ovat sillä seudulla pinnalla. Toisaalta on mukava myös opetella etukäteen sen kohdemaan kieltä, johon on matkustamassa. Lomasta saa hauskoja muistoja, kun voi harjoitella kahvin tilaamista tai reitin kysymistä paikallisella kielellä.

Kielen osaaminen avaa ovia myös kulttuurin ymmärtämiseen. Kun opiskelee kieltä, opiskelee myös kulttuuria. Esimerkiksi fraaseja opetellessa täytyy tietää, millaisissa tilanteissa niitä käytetään ja minkälainen on kyseisen maan keskustelukulttuuri. Yhdysvalloissa käytetään paljon please-sanaa ja aloitetaan keskustelu small-talkilla. Suomessa taas ei ole please-sanaa vastaavaa sanaa, ja yleensä keskusteluissa siirrytään suoraan asiaan.
Toisten kulttuurien ymmärtämisen kautta voi nähdä oman maansa kulttuurin ja käytöstavat uudesta näkökulmasta. Vertaamalla oman maansa kulttuuria toisiin kulttuureihin huomaa, mitä hyvää ja ehkä mitä parannettavaakin omassa kulttuurissa ja toimintamalleissa olisi.

Monipuolinen kielitaito on myös valttikortti työmarkkinoilla. Kansainvälisessä yrityksessä useiden kielten hallinta on eduksi, eikä siitä pienemmissä ja paikallisissa yrityksissäkään varmasti haittaa ole.

Lopuksi vielä pari vinkkiä, joilla tavoitteet eivät jää vain tavoitteiksi.
1) Aloita heti!
”Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo.” Kun tekemisen on saanut käyntiin, on jo paljon helpompi jatkaa.
2) Tee yhdessä!
Yhdessä tekeminen on hauskaa ja kun itsestä tuntuu, ettei ehkä huvittaisi, ryhmäpaine kannustaa tekemään. Ilmoittaudu vaikkapa meidän ryhmäkurssille, tai treenaa kouluttajan kanssa kahdestaan. Katso myös Jennin tarina Espanjan opiskelusta.

Comments are closed.